МЕТОДИКА

В uMove идват да се обучават танцьори с различни търсения, в различна форма, на различна възраст и етап от живота си и не на последно място – с различно разбиране за това какво са хип-хоп танци. За нас като танцьори е важно да комуникираме на един и същи език и затова в начинаещите групи стъпваме върху здравите основи на стиловете Хип-Хоп, Попинг, Локинг, Хаус, Уакинг и Воуг. И понеже вярваме, че всеки човек е индивидуалност, не залагаме на времето като критерий за преминаване в следващите нива, където техниките се надграждат и обогатяват, а обръщаме внимание на всеки поотделно, за да преценим прогреса. В по-напредналите групи, всеки е извоювал мястото си с тренировки, постоянство и баланс между личен талант и работа в екип.

Именно това послание се крие в мотото ни „Unique & United”.

Freestyle vs Choreography

Всеки стрийт танцьор, който „дълбае“ в Хип-Хоп танците, неминуемо се е сблъсквал с тази дилема. И ние също. Но във времето разгледахме този сблъсък на идеологии не само през призмата на танцьори, но и на преподаватели на по-младите стрийт танцьори и осъзнахме, че и двете страни развиват различни качества. Затова в методиката ни сме се опитали да намерим баланса, така че трениращите при нас да се развиват максимално бързо и пълноценно. Своята уникалност откриват под формата на тренировки, насочени към фрийстайла им, докато отборният дух и умението за танцуване в синхрон научават чрез комбинации и хореографии. Като всичко това се случва и в 6 стила – Хип-Хоп, Попинг, Локинг, Хаус, Уакинг и Воуг.

И отново се връщаме към “Unique & United”

HIP HOP

Хип-хопът представлява стил, който всъщност е изграден от  два танца: брейкинг (breakin’/bboying/breakdance) и парти танци (social dance/party dance). Цялото нещо започва от серия партита още в началото на 70те години на миналия век в Ню Йорк, а по-късно се популяризира от телевизионни предавания и филми. Брейкът е един от петте елемента на хип-хоп културата и се отличава с различни движения в изправено положение – toprock, и на пода – footwork, freezes, power moves. Социалните танци съдържат елементи от много стилове, като в началото просто са били начин, по който хората се забавляват на парти. С течение на времето обаче по-надъханите танцьори започват да ги развиват и наричат това, което правят freestyle/hip hop freestyle, а сега се нарича просто hip hop ( в тесния смисъл на думата). Тъй като самата музика е еволюирала, неизменно това се случва и с танца, но всеки, който навлезе по-дълбоко в стила, разбира, че основата и историята са наистина важни за да продължиш напред!

HOUSE DANCE

Харесваш хаус музика? Не е изненада, защото хаусът е направен, за да бъде харесван. Първоначално всички мислели, че той просто няма да издържи на теста на времето и ще отшуми, за разлика от хип-хоп музиката. В крайна сметка, обаче, продължил да се развива и подобрява и станало ясно, че не е просто поредната фаза в клубната култура, а е сам по себе си култура, даваща началото на цял нов танцов стил, който в последствие се приобщава към хип-хоп и стрийт културата. А каква е причината? Ами, хората просто обичат да танцуват на хаус музикa!

LOCKING

Един човек, една страст, едно събитие – цял стил! Зародил се през 60те години на миналия век, локингът става изключително популярен по цял свят за отрицателно бързо време. Вярвате ли, че всичко започва с грешка? Дон Кемпбъл не можел да прави едно движение, наречено “The Funky Chicken”… днес той е един от най-свежите стилове и на множество стрийт състезания бива приобщен към хип-хоп културата, макар корените им да са тотално различни.

POPPING

Характерно за попинг е рязкото стягане и отпускане на мускулите (pop), както и имитирането на вълни, роботски и насечени движения, кукла, плашило и др. Самоконтрол и любов към стила – друго не е нужно за да потанцуваме попинг. Днес, няма себеуважаващ се хип-хоп танцьор, който да не използва техники от попинга. Дори в много от съвременните хип-хоп хореографии могат да се разпознаят доста попинг техники.

WAACKING

Уакингът има няколко прекрасни изисквания към танцьорите, които искат да го практикуват – да имат силна индивидуалност и задължително да изразяват себе си точно такива, каквито са; да са отпуснати, свободни и неограничени от каквото и да е било; да искат да разкажат история и да усетят, приемат и увеличат драмата!!!

VOGUE

Днес воугингът е навсякъде – много артисти го инкорпорират в своите изяви: Риана, Ариана Гранде, Бионсе и Мадона. Дори продължава да се разпространява  още повече сред поп културата. Важно е обаче да се признаят и корените му – воугинг е движение във всеки един смисъл на тази дума. Той е не само изкуство, но и празненство на подтиснатите , неразбраните и отритнатите.

Start typing and press Enter to search